Tandoor.lt – patikimiausi tandyrai Lietuvoje

8 ingr.

1 val.

lengvas

Puri duonelė su smidrais

Naminę duonelę iškepti daug paprasčiau nei atrodo, o šios nereikia net minkyti! Gardi, kvapni, minkštutė ir nesudėtingai paruošiama duonelė sužavės kiekvieną.

500 gramų kietagrūdžių kviečių miltų (galima keisti paprastais)
350 gramų vandens (šilto, bet ne karšto)
100 gramų smidrų
100 gramų alyvuogių aliejaus
30 gramų šlapių mielių
30 gramų cukraus
1 sauja žalumynų (naudojau šalavijus ir rozmarinus)
pagal skonį druskos

  1. Dubenėlyje sumaišomos mielės su cukrumi ir dalimi šilto vandens. Paliekamos apie 15-20 minučių pastovėti, kad masė suputotų (vadinasi, aktyvavosi mielės).
    Į aktyvuotas mieles pilamas likęs vanduo ir sudedami miltai, viskas išmaišoma.
  2. Į kepimo indą (naudojau apvalų 24 cm skersmens) pilama du trečdaliai aliejaus, ant jo paskleidžiama tešla ir pirštų galais išminkoma per visą indą. Viršus pašlakstomas likusiu aliejumi, pabarstomas druska, žalumynais. Užberiami smulkinti smidrai.
  3. Indas su duonele pridengiamas rankšluostėliu ir paliekamas apie 50-60 minučių pastovėti šiltesnėje vietoje, kad pakiltų.
  4. Duonelę kepame tandyre, kad įgautų dūmo skonio (bandome palaikyti apie 200 laipsnių temperatūrą ir kepame apie 25 min.). Bet galima kepti ir orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių. Orkaitėje reikėtų kepti, kol duonelės viršus gražiai paruduos (užtruks apie 20-30 minučių).